Superhjältar i multimedia

De flesta människor kan nämna minst en superhjälte som de känner till och många har en favorit som de har haft sedan sin barndom. En superhjälte är ofta någon som har en onaturlig kraft eller styrka och kan göra saker som vanliga människor inte kan göra. De använder sina egenskaper till att göra någonting bra och hjälper därför vanliga människor. En superhjälte är en version av riddaren på den vita rustningen som dyker upp frwhat-the-potential-success-of-daredevil-could-mean-for-marvel-348410ån ingenstans och tar bort det onda som finns i världen. Det är helt enkelt räddaren i nöden.

Både vuxna och barn älskar superhjältar och de förekommer ofta i tv serier, på film samt i böcker och tidningar. De är ofta gestaltade som män och väldigt starka. Det finns även kvinnliga superhjältar och på senare tid så har de blivit allt fler. En superhjälte har ofta en kraftig hydda och är osårbar. Superhjältar kommer från start från den nordamerikanska kulturen kring serietidningar och den första superhjälteteamet är Justice Society of America som härstammar från 1940 talet. Svenskar kan känna igen dessa som rättvisans väktare. Där finns bland annat Superman, Batman och Green Lantern med.

De superhjältar som än idag är mycket populära har ofta en mycket gammal historia och de har endast uppdaterats för att passa den multimedian som vi använder oss av idag. Spelfilmer med superhjältar är idag mer populärt än någonsin och det är till stor del på grund av den fantastiska möjligheten med 3D skärmar och de otroliga specialeffekter som dessa filmer kan erbjuda. Idag kan du i stort sett se Superman flyga på riktigt över dig när du är i en biosalong, det är en stor kontrast till de första tecknade serierna som kom på 1940 talet och detta är ett fantastiskt sätt för den som vill se hur tekniken har gått framåt.